Barion Pixel

Mi az a ketózis?

Mit jelent a ketózis?

A ketogén étrendben szereplő „keto” szó abból származik, hogy a test ilyenkor glükóz helyett egy alternatív energiaforrást használ amit ketonoknak nevezzük.

Ez egy alternatív üzemanyag-forrás a test számára, amelyet akkor használ ha nincs elegendő glükóz a rendszerben.

A ketonok főként akkor keletkeznek, ha nagyon kevés szénhidrátot vagy nagyon kevés kalóriát eszünk.

Ketogén étrend esetén az egész test átvált zsírok égetésére. A keto hybrid motor ilyenkor beindul a testben. A zsír mint “alternatív” energia elkezd elégni a hogy többnyire zsírral működjön. Amikor az inzulinszint nagyon alacsony lesz, a zsírégetés drasztikusan növekedik. Ha ez egyre többször megtörténik akkor Időről időre a test egyre könnyebben fér hozzá a zsírpárnákhoz, és a keto hybrid motor egyre többet lesz képes bekapcsolni.

A ketogén diéta egy nagyon alacsony szénhidráttartalmú, moderált fehérjetartalmú, zsírban gazdag étrend. A ketózis állapotában a szervezet fő üzemanyaga a zsír, és a zsír anyagcseréje során keletkező ketontestek. A ketogén étrend hatására a vércukor- és az inzulinszint lecsökken, ezért a szervezet nagyszerűen képes energiát nyerni a zsírsavakból, és ketontestekből.

Normál étrend mellett az agy és a többi belső szervünk is glükózt használ fel energia gyanánt viszont, ketózisban elkezd ketontesteket hasznosítani. A testünk nagyszerűen képes alkalmazkodni a ketogén étrendhez, hiszen a sejtjeink többsége ügyesen hasznosítja a zsírsavakat és/vagy a ketontesteket.

A ketogén táplálkozás fantasztikus választás ha fogyni szereténk, de vannak más, előnyei is, például kisebb éhség érzet és a folyamatos magas energiaszint. Hiszen a vércukor leesésével beindul a keto hybrid motor és nem fogunk hipoglikémiás tüneteket érezni, hanem beindul a zsírégetés.

Amikor a szervezet ketonokat állít elő zsírból, beindul a keto hybrid motor és a test ketózis anyagcsereállapotba lép. A táplálkozáson túl a böjt a leggyorsabb módja, hogy elérjük ezt az állapotot, de nem feltétlenül szükséges éheznünk, hiszen a ketogén táplálkozással éhezés nélkül tudunk zsírt égetni.

A keto diéta másrészt ketózist eredményez, és határozatlan időre is fogyasztható. A böjtnek számos előnye van – beleértve a fogyást is – anélkül, hogy böjtölnie kellene

Hogyan készülnek a ketontestek?

A ketonoknak három formájuk van (AcAc, BHB, aceton) és zsírégetés közben energia felhasználás céljából acetoacetát, majd BHB keletkezik, melléktermékként pedig megjelenik az aceton is.

A legtöbb szervünk tökéletesen fel tudja használni a ketonokat ahhoz, hogy energiát nyerjen belőlük. A ketonok a májsejtek energia-gyáraiban (mitokondriumokban) készülnek úgy, hogy a megérkező zsírsavakat egy transzferáz enzim elszállítja a mitokondriumba, ahol azok további biokémia folyamatok ketontestekké alakítanak, ez a ketogenesis folyamata

A ketonok száma alvás, illetve böjtölés közben is megnő.

A biokémia alapismeretek során világossá válik számunkra, hogy minél hamarabb csökkentjük a bevitt szénhidrát mennyiségét, annál könnyebben tudunk felkészülni a ketogén diétára és annál kevésbé lesz nehéz az átállás.

Összefoglalva: A ketogén táplálkozás egy anyagcsere folyamatra épülő diéta, melynek számos jótékony hatása mellett a súlyvesztés csak az egyik pozitiv hatása.

KETO NEKED 8

Ingyenes 8 hetes program

Feliratkozás