Barion Pixel

Mik azok az exogén ketonok?

Ha te is ketogén körökben mozogsz, lehet ismerősen csenghet az exogén keton fogalma, de mit is jelent ez pontosan? Lehet, hogy hallottad már az endogén és exogén fogalmakat.

Az exogén görög eredetű szó, jelentésel: kívülről eredő,vagy kívülről származó.
Ennek ellenpólusa az endogén, ami viszont valaminek (pl.szervezetnek) a belsejéből eredő dolgokra vonatkozik.

Az endogén, vagyis a szervezeten belül termelt ketonokat a máj termeli szénhidrát korlátozásának eredményeként.
A keton-kiegészítők vonatkozásában exogén, vagyis a kívülről bevitt ketonokról beszélünk, ez utóbbira térünk ki bővebben ebben a cikkben.

Mire jók az exogén ketonok?

A ketogén táplálkozást kutatók felfedezték, hogy a ketonokat ital formájában, kívülről is be tudjuk vinni a szervezetbe. Ezeket nevezzük exogén ketonoknak. Az exogén ketonoknak több fajtája is ismert, keton észterek és keton sók. Felmerülhet a kérdés, hogy mi a különbség a két exogén keton-kiegészítő között?

Keton sók vs keton észterek

A keton észterek

A keton észterek közvetlenül ketontesteket tartalmaznak, általában bétahidroxi –butirátot, (továbbiakban BHB), amelyek 1,3-butándiolhoz kötődnek, egy alkoholmolekulához. A keton észterek kémiailag megegyeznek a test által előállított ketonokkal, tehát a test tudja, hogyan tudja hasznosítani őket.

A bioidentitás hatalmas előnye a keton észtereknek, de van néhány jelentős hátránya a sókkal szemben. Gyakorlati szempontból a keton észter kiegészítők nagyon drágák, napi szinten akár 5000-10.000 forintba is kerülhetnek. Az íze minősíthetetlen, ilyen érzés lehet kerozint inni.

A keton sók

A keton sók azok az exogén ketonok, amelyeket az utóbbi években könnyen hozzáférhetőek a nagyközönség számára.  A keton sók olyan ketontestek, amelyek ásványi anyaghoz vannak kötve: kálciumhoz, nátriumhoz vagy magnéziumhoz.  Mivel a ketontestek egy ionos kötésben kapcsolódnak, általában jobb, könnyebben semlegesíthető ízük van, mint a keton észtereknek. A keton sók szintén növelik a vérben a keton szintet, a ketózis minden fiziológiai előnyét akár 60 perc alatt megteremthetjük velük.

 Málna ketonok

A gyártók elkezdték forgalmazni a „málna ketonok” gyártását, málnából, amelyeket a keton sókhoz hasonlítják. A málna ketonokat laboratóriumokban készítik, viszont ez nem olyan vegyület, amelyet a test ismer és tudna hasznosítani. Ezenkívül közel 45 kg málnára lenne szükség ahhoz, hogy egy napra elegendő ketont nyerjünk ki belőlük.

Milyen előnyei lehetnek az exogén ketonoknak?

 • Megnövekedett zsírégetés / gyorsított fogyás
 • Maximalizált agyműködés / jobb fókusz
 • Megnövekedett energiaszint
 • Jobb hangulat
 • Sportteljesítmény javulása
 • Étvágy csökkenése
 • A szénhidrát fogyasztása után könnyebb visszatérés a ketózis állapotába
 • Csökkent gyulladásszintek
 • Jobb alvásminőség

(A Diet Doctor saját kutatást végzett keton só felhasználók között. A felmérésben a válaszadók 28% -a nyilatkozott arról, hogy ketonkiegészítőket szed. A válaszadók által bejelentett négy legfontosabb előnyük az energiaszint fokozódása, a jobb fókusz, éhségérzet csökkentése és a fogyás volt.)

 • Fontosabb felhasználási területek:

  • Keto flu csökkentése
  • Sportteljesítmény fokozása
  • Magasabb szénhidráttartalmú napra való felkészülést segíti
  • Könnyíti a ketózisba kerülést
  • Alkalmas kiegészítője lehet rövidebb-hosszabb böjtöknek
  • Továbbá fokozottan ajánlott azoknak, akiknek folyamatosan ketózisban kell lenniük epilepszia vagy egyéb egészségügyi probléma miatt

10%-kedvezménnyel kipróbálhatod az exogén ketonokat, a kedvezmény érvényesítéséhez a kuponkódod: “ketoklub”

https://www.termeszetes.com/Exogen-ketonok 

10%-kedvezménnyel kipróbálhatod az exogén ketonokat, a kedvezmény érvényesítéséhez a kuponkódod: “ketoklub”

https://www.termeszetes.com/Exogen-ketonok 

Összefoglalva:
A keton sók már Magyarországon is elérhetőek, és amióta alkalmazzuk, az eredmények azt mutatják, hogy hatékonyak. Döntsünk belátásunk szerint arról, hogy szeretnénk-e kipróblni az instant ketózis érzését, de tudnivaló, hogy egy jól felépített ketogén diéta hatásaival az exogén ketonok önmagukban nem képesek versenybe szállni.

KETO NEKED 8

Ingyenes 8 hetes program

Feliratkozás