Tejtermékek a ketogén diétában
Miben különbözik az A1-es és az A2-es tej?
A kutatók úgy gondolják, hogy eredetileg minden tehén csak A2-es kazeint tartalmazó tejet adhat, ám néhány ezer évvel ezelőtt egy genetikai mutáció révén létrejöttek azok a tehénfajták, melyek teje A1 kazeint tartalmaz.
A normál tej A1 és A2 béta-kazeint is tartalmaz, de az A2 tej csak A2 béta-kazeint tartalmaz.
Egyes tanulmányok arra utalnak, hogy az A1 béta-kazein káros lehet, és hogy az A2 béta-kazein biztonságosabb választás.
Így e két tejtípusról nyilvános és tudományos vita folyik.
Milyen fajta állatok adnak A2 típusú tejet?
Kecske, juh, bivaly, jersey szarvasmarha, ám a Debreceni Egyetem Állattenyésztési Tanszék munkatársai további A2 tejforrásokat vizsgálnak.
Miért jók a nyers tejtermékek?
Egészen egyszerűen azért, mert élő táplálék, tele jótékony baktériumokkal, enzimekkel, vitaminokkal, melyeknek jó része hőérzékeny, így a pasztörizálás során megsemmisülnek.
Baktériumok
Enzimek
Természetes vitaminok
A nyers tej gazdag zsírban oldódó vitaminokban, különösen A-vitaminban, K-vitaminban és E-vitaminban és számos vízben oldódó is megtalálható benne, mint például C-vitamin és B-vitaminok is. Sok vitamin viszont hőérzékeny, így a pasztörizálás során mennyiségük jelentősen redukálódik.
A képen: Táblázat a vitaminok hőérzékenységéről.
Kinek ajánlom a tejtermékeket?
Milyen tejtermékeket kerülj?
- nagyipari gyártásból származó termékek
- hőkezelt termékek
- túró
- joghurt
- gyümölcsjoghurtok
- krémtúrók
- shakek
Az UHT termékekkel az a gond, hogy minden hasznos anyagot elpusztítanak benne, felborítva az egyensúlyt, így komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. Valamint a nagyipari gyártókat az sem tünteti fel jobb színben, hogy a nagyobb tejhozam elérése az elsődleges cél náluk, ezért pedig hajlandóak beleszólni a természet rendjébe is.
Milyen tejtermékeket használok én, és miért?
Figyelem! Az alábbiakban a nyers, magas minőségű, füvön legeltetett állatok tejéből készült tejtermékekről ejtünk szót!
Emésztési panaszok esetén
Ha emésztési panaszokat okoznak a minőségi nyers tejtermékek is, akkor az enzimek pótlása szükséges: például nyers mézzel (nem szabad melegíteni, vagy meleg folyadékhoz adni).
Ha az enzimpótlás mellett is jelentkeznek a tünetek, akkor az étrendből teljesen ki kell zárni a tejtermékeket.
Akkor most egyek vagy ne egyek tejterméket?
A tejtermékek témaköre az egyik leginkább megosztó terület a táplálkozástudományban.
Az álláspontom az, hogy első körben mindenki kérje ki a kezelőorvosa véleményét arról, hogy fogyaszthat-e tejtermékeket.
Ha mégis gondot okoznak a tejtermékek akkor ne erőltesd, ha pedi jótékony hatásokat tapasztalsz, akkor alkalmazd tudatosan!
Ha nem vagy biztos abban, hogy tejtermékeket fogyaszthatsz-e és szeretnéd személyre szabni az étrended, akkor várlak szeretettel egy konzultáción vagy a négy hetes programomba!
A teljes bővített tartalmat megtalálod a KETOGÉN TUDÁSTÁRBAN.
- Tejtermékek pontos alkalmazása.
- Milyen tejtermékeket ehetek és miket kell kerülni.
- Hogyan érdemes fogyasztani a tejtermékeket?
- Milyen tejtermékeket mikor érdemes enni?
- Milyen tejtermékeknek milyen szerepe van a ketogén életmódban?
- Melyik tejtermékeket szabad napi szinten és miket érdemes ritkábban fogyasztani?
- És még sok más fontos infó!