Barion Pixel

A primal étrend

Aajonus Vonderplanitz, azaz John Richard Swigart és a Primal étrend

Aajonous az alternatív táplálkozás aktivistája és a Primal irányzat atyja volt. Állításai, javaslatai a mai napig nem lettek tudományosan igazolva, ám a pozitív hatásokról empirikus úton annál inkább bizonyosságot nyert számos krónikus beteg ember, így ő maga is. Munkássága erősen vitatott, lévén hogy táplálkozási tanácsadóként és orvosként hivatkozott magára, ám semmilyen szakirányú végzettsége nem volt. Főként autodidakta módon képezte magát orvosi szakkönyvekből, majd éveken át megfigyeléseket és saját kísérleteket is végzett.

Rendkívül elszántan lobbizott az élelmiszeripar és a hőkezelt tejtermékek ellen, próbálta elérni, hogy alapvető emberi jog legyen az USA-ban a teljes értékű ételek elérhetősége.

A hivatalos információk alapján 2013-ban Thaiföldön leszakadt alatta az erkély, súlyosan megsérült néhány nappal később pedig meghalt. Ám sokan azt gyanítják, hogy az élelmiszeriparral folytatott harca miatt ölték meg.

A képen Aajonous 65 éves.

Mi a Primal életmód?

A Primal egy komplex biohacking metódus, így a fizikai aktivitásra, a mentális stimulációra, az alvásra, valamint a természet és a napfény hatására is kitér, azokat az ételeket preferálja, melyek az élelmiszeripar fejlődése előtt is elérhetőek voltak. Emellett kevésbé korlátozó, mint a Paleo diéta, mérsékelt mennyiségű kávét, vizes zöldségeket és nyers, vagy erjesztett teljes zsírtartalmú tejtermékeket is megenged. Ez inkább egy funkcionális, regeneratív életmód, aminek az elsődleges célja a szervezet öngyógyító rendszerének aktivizálása és támogatása, ám nagyszerű hatással van a testkompozícióra, valamint remekel az anti aging terén is. A kalóriák számolása helyett az élelmiszer minőségére összpontosít, azt szorgalmazza, hogy jóllakásig együnk. Maga a táplálkozási irányzat ketogén arányokon alapuló moderált fehérje-, emelt zsír-és alacsony szénhidráttartalmú étrend, mely nyers és minimálisan feldolgozott táplálékokból épül fel. Továbbá elkerülendőnek tartja az élelmiszerekben előforduló potenciális toxinokat, mint például lektineket, oxalátokat, növényvédő- és gyomirtó szereket, hozzáadott cukrokat és hidrogénezett olajokat.

Primal táplálkozási piramis

Paleo? Carnivore? Egyik sem

Paleo: növényi olajokat is enged, nagy mennyiségű rostos, vízszegény zöldség, magas fruktóztartalmú gyümölcsök, magas omega 6 tartalmú magvak, erős fűszerek is elfogadottak, nem támogatja a tejtermékeket, a hőkezelés, nagyipari termékek fogyasztása viszont megengedett
Carnivore: javasolja a kollagén alapú húsok és víz fogyasztását is, elutasítja a növényi tápanyagokat
Primal: ketogén arányok, állati zsírok, vizes zöldségek moderált mennyiségben és funkcionálisan, vad rizs és quinoa, alacsony fruktóz tartalmú gyümölcsök, friss zöldfűszerek, nyers és erjesztett tejféléket, nem javasolja a hőkezelést, ultrafeldolgozott termékeket, víz helyett zsírral, tojással, tejtermékekkel, zöldséglevekkel hidratál

A képen: Aajonous 4 órás workshopot tart a primal diétáról

Primal életmódra vonatkozó irányelvek

Fontosnak tartja a sok, minőségi alvást és napozást, ezeknek jelentős szerepe van a szervezet regenerációjában, a hormonrendszer optimalizálásában. Szorgalmazza az aktív és kreatív tevékenységeket, szociális interakciókat. Tápanyaghiány, krónikus betegségek esetén inkább az alacsony intenzitású edzéseket javasolja, mint a séta, jóga, pilates, túrázás, súlyzós edzés, tápanyagtöltött állapotban viszont hetente néhány intervall edzés is az életmód hasznos része lehet. Aajonus hosszú éveken át vegetáriánus és vegán is volt, de újabb egészségügyi kihívásokkal kellett szembenéznie, így először természeti népek, majd a vadállatok táplálkozását figyelte meg. Éveken át próbálta tökéletesíteni a Primal életmód alapelveit, ehhez többnyire krónikus beteg embereken kísérletezett. Hogy ez mennyire volt etikus, az nem képezi vita tárgyát, ám az idő őt igazolta, hiszen számos olyan ember sorsát változtatta meg, akikről a modern orvostudomány már lemondott.

Mit javasolt a primal étrend megalkotója?

Teljes értékű, valódi ételeket, amik nem, vagy minimális mértékben tartalmaznak toxinokat és többnyire nem hőkezeltek.

Húsok:

Marha, birka, juh, bivaly, sertés, emu, csirke, pulyka, kacsa.

Halak:

Tengeri halak, haltej, ikra, kagylók, rákok.

Zöldségek, gyümölcsök:

Rezisztens keményítőket tartalmaznak, vagy magas víz-, alacsony szénhidrát- és rosttartalmúak, mint például: kígyóuborka, zellerszár, cukkini, málna, áfonya, szeder, citrom, grapefruit.

Kávé és tea:

Cukrozatlan, minőségi, frissen őrölt kávé teljes zsírtartalmú tejjel, tejszínnel vagy minőségi bio tea.

Tejtermék:

Fűvel táplált állat tejéből nyers, teljes zsírtartalmú és erjesztett tejtermék, azaz kefir, tejszín, vaj, tejföl, sajt és tej.

Természetes édesítőszerek:

Nyers méz.

Oké, de fogyni lehet vele?

Gyakran tapasztaljuk azt a hozzánk forduló ügyfeleknél, hogy csak nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak sem fogyni, sem ketózisba kerülni, akkor sem, ha böjtölnek, vagy csak zsírt esznek. Velük végigcsinálunk egy tápanyagtöltő protokollt módosított és személyreszabott Primal étrenddel, valamint egy ásványi anyag töltést a Rácz András által kifejlesztett módszerrel. Miután feltöltöttük a raktárakat, regeneráltuk a hormonrendszert és felszabadítottuk a szervezetet a toxinok hatásai alól, már könnyedén beindul a testkompozíció változás és elérhetővé válik a ketózis állapota.

Primal életmód során tapasztalható előnyök

  • Pozitív hatással van a migrénre, frontérzékenységre
  • Szebb, simább, hidratáltabb bőr, dúsabb, pigmentáltabb haj, erősebb körmök
  • Támogatja a testkompozíció változást
  • Jótékony hatást gyakorol a mikrobiomra
  • Serkenti az autofágiát, a szervezet öngyógyító folyamatait
  • Segíti a toxinok kivezetését, a nyirokkeringést
  • Csökkennti a szorongás, a depresszió és pánikbetegség tüneteit
  • Javítja az alvásminőséget, fizikai, érzelmi és szellemi teherbírást
  • Serkenti a kognitív képességeket
  • Nyugodttá, kiegynsúlyozottá tesz

Nincsen rózsa tövis nélkül, avagy a hátrányokról

Ugyan ez az életmód kevésbé korlátozó, mint például a Paleolit étrend, de nem való mindenkinek, mivel a nyers ételek fogyasztása komoly elhatározást, belső motivációt igényel. Számos mentális gátat, berögződést kell levetkőzni, hogy gördülékenyen menjen, így mentor jelenlétét és fokozatosságot javasolunk. Érdemes előtte csináltatni egy laborvizsgálatot, konzultálni a kezelőorvossal és felkészíteni a környezetet is a változásokra. A Primal a minőségi beszerzési forrásokat preferálja, így némi logisztikát igényel, ám az erre fordított időt megspóroljuk a konyhában.

Ez lenne a tökéletes étrend?

Szerintünk nagyon közel áll a tökéleteshez, habár vannak olyan szegmensei, amikkel a Keto Akadémia szakmai csapata sem ért egyet, valamint hisszük, hogy minden táplálkozási metódust tökéletesen egyénre kell szabni, így a Primalt is. Ha úgy érzed belevágnál, és szeretnél mégtöbbet megtudni a Primal irányzatról, az alábbi képre kattintva kérj konzultációs időpontot Rácz Andrástól aki 2018 óta tanulja és követi a Primal életmódot.

A cikket írta: Vincze Zsuzsa
Szerkesztette: Rácz András

KETO NEKED 8

Ingyenes 8 hetes program

Feliratkozás