Barion Pixel

Ketogén diéta és a deutérium csökkentés

​ A deutérium csökkentő ketogén étrend előnyei

A korábban ellenségnek tekintett állati zsírok és minőségi növényi olajok étrendi szerepe, jelentősége az elmúlt években teljesen átértékelődött. Ezt igazolja az is, hogy a ketogén diéta (melyre az alacsony szénhidrát- és magas zsírbevitel jellemző) rákkezelésben való alkalmazására számos klinikai vizsgálat irányult az Egyesült Államokban. Ezt az étrendet alkalmazzák az amerikai haditengerészet elit búvárjainál is, a NASA és a Pentagon is foglalkozik ezzel a táplálkozási irányzattal, emellett világhírű sportolók felkészítésének is meghatározó elemét képezi. Az így táplálkozó atléták – akár hobbi, akár profi szinten űzik az általuk választott sportágat – jobb közérzetről, és magasabb, stabilabb energiaszintről számolnak be.

A deutériummegvonás teljesítőképességre gyakorolt hatását Magyarországon már 15 évvel ezelőtt is vizsgálták, a sportegészségügyi vizsgálat eredményeit 2005-ben közölték a Sportorvosi Szemlében (46/1:27-38). A vizsgálatban résztvevő válogatott evezősök egyik csoportja a vizsgálat ideje alatt Preventa 105 csökkentett deutériumtartalmú ivóvizet fogyasztott, és jobb élettani paraméterek mellett tudta teljesíteni a terheléses feladatokat, a normál deutériumtartalmú ivóvizet fogyasztó, kontroll csoport tagjaihoz képest. A deutériumkoncentráció-csökkenést követően a szövetek kevésbé kerültek oxigénhiányos állapotba, a glükózmobilizáció és -felhasználás javult, lassabban emelkedett a tejsavszint, a sejtek metabolikusan jobban tudták kompenzálni a terheléskor jelentkező hatásokat. Az eredmények összhangban voltak a sportolók szubjektív tapasztalataival is, a deutériumcsökkentett ivóvíz hatására javult a teljesítményük, gyorsabban regenerálódtak, és kitartóbb fizikai leterhelésre voltak képesek. Mindezek megerősítik azokat a vizsgálati eredményeket, melyek szerint a deutériumcsökkentés a szervezet számára kedvező változásokat indít el, és ezek a fizikai igénybevétel során is megnyilvánulnak.

Ám a deutériumcsökkentés jótékony hatásai messze túlmutatnak fizikai teljesítményünk növelésén. Ha szervezetünk deutériumszintje egy számára optimális értéken stabilizálódik, az sejtszinten is javítja a metabolizmust, kedvezően befolyásolja a genetikai folyamatokat, és az energiaháztartást. Ez, hosszú távon csökkentheti a krónikus betegségek, elsődlegesen a rák és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A ketogén étrend terápiás alkalmazásáról tartott előadást Dominic D’Agostino, a Dél-Florida Egyetem docense, a Budapesten 2015 májusában megrendezett III. Nemzetközi Deutériumdepléció Konferencián. Az amerikai professzor eredményei szerint a ketogén étrend szintén deutériumhiányt hoz létre a daganatos sejtekben, hasonlóan, mint a csökkentett deutériumtartalmú víz alkalmazása, ezen keresztül gátolva azok osztódását.

Dr. Somlyai Gábor, a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. vezető kutatója közel harminc éve foglalkozik deutérium biológiai, élettani szerepével, a deutériummegvonás rákgyógyító és megelőző hatásaival, a tudományos felfedezésére épülő eljárás mára új nemzetközi kutatási irányt és daganatterápiás stratégiát képvisel; alkalmazásával a várható túlélés hossza a legtöbb tumorfajta esetében többszörözhető. Kísérleteik szerint a csökkentett deutériumtartalmú víz (DDW) fogyasztásával számottevően csökkenthető a szervezet deutériumszintje. A fiziológiás deutériumcsökkentés a daganatmegelőzésnek is új eszköze lehet, mellyel jelentősen csökkenthető a visszaesés kockázata a kezelésekkel már tumormentessé tett betegeknél. A módszer alkalmazásával visszaszorítható a rákos megbetegedések előfordulása, javíthatók a betegek életkilátásai annál a betegségcsoportnál, amely csupán hazánkban 33 000 ember halálát okozza évente.

A természetben megtalálható D biológiai szerepét, a deutériummegvonás (D-megvonás)

daganatellenes hatását számos közlemény tárgyalta részletesen. A harminc évvel ezelőtt indult hazai kutatások elsődleges célja annak tisztázása volt, hogy az élőlényekben mintegy 12–14 mmol/l koncentrációban jelen lévő D, melynek kémiai viselkedése, a 100%-os tömegkülönbségből adódóan jelentősen eltér a hidrogénétől (H), befolyásolja-e a sejtélettani folyamatokat, betölt-e valamilyen szerepet ezen folyamatok szabályozásában.

A deutérium 1932-es felfedezését követően számos kísérletet végeztek nehézvízzel, melyek során kimutatták, hogy a természetesnél jelentősen magasabb D-koncentrációnak (a természetes érték 100–1000-szerese) jelentős, elsősorban toxikus biológiai hatása van. Ezeknek a vizsgálatoknak közös vonása volt, hogy nem tulajdonítottak jelentőséget természetben jelen lévő deutériumnak. Ezzel szemben, a természetesnél alacsonyabb D-koncentrációjú vízzel végzett vizsgálatok eredményei megerősítették, hogy a D lényeges, központi szabályzó szereppel bír az alapvető élettani folyamatokban.

Bár az eddigi kísérletek és klinikai vizsgálatok elsődleges célja a D-megvonás daganatellenes hatásának igazolása volt, már korábban feltűnt, hogy a daganatos betegség mellett diabéteszben is szenvedő betegek vércukorszintje csökkent a DDW fogyasztása során. Később állati modellkísérletben sikerült igazolni, hogy a DDW csökkentette a streptozotocinnal cukorbeteggé tett patkányok vércukorszintjét abban az esetben, ha a kísérleti állatok egyidejűleg inzulint is kaptak.  További kísérletek eredményei szerint, a DDW dózisfüggő módon stimulálta a GLUT4 glükóz transzporter transzlokációját a soleus izom citoplazmájából a membránba. (Egészségtudomány, LVIII. évfolyam, 2014. 1., Molecules, 25, 1376, 2020) Az elmúlt évek kutatási eredményei alapján lehetőség kínálkozik egy új, az eddigiektől eltérő elven és hatásmechanizmus szerint működő funkcionális élelmiszer- és gyógyszercsalád kifejlesztésére, mely a természetben jelen lévő nehézhidrogén, a deutérium (D) biológiai rendszerekben betöltött szerepének felismerésére épül.

Írta: Somlyai Szilvia

KETO NEKED 8

Ingyenes 8 hetes program

Feliratkozás