Barion Pixel

Időszakos böjt 1x1

Elnevezései: időszakos böjt, időben korlátozott étkezés, tradicionális böjt

Az időszakos böjt jelenleg nagyon népszerű módszer azok körében, akik fogyni szeretnének, de nem csak a súlyvesztés beindításához lehet fantasztikus eszköz. A legújabb kutatások rámutatnak a böjt áldásos hatásaira, például Yoshinori Ohsumi 2016-ban Nobel-díjat kapott az autofágia felfedezéséért. Az autofágia egy sejtmegújító folyamat, ahol a régi, rossz, elhasználódott sejteket mondhatni “megeszi” a szervezet. Böjt hatására ez a folyamat felgyorsul, ez az oka annak, hogy a böjt egy megtisztulási folyamat, nem csak szellemileg, de testileg is.

Régen:

A böjtöt gyakran tisztításnak vagy méregtelenítésnek is hívják, és különböző egészségügyi okokból alkalmazták már az elődjeink is. I.e. 500 körül Arisztotelész is használta a böjtöt terápiás célzattal. Akkoriban az volt az általános vélekedés, hogy a böjt megtisztítja a szervezetet és fiatalon tart.

Napjainkban:

2010 óta az „időszakos böjt” online kereséseinek száma körülbelül 10 000 százalékkal nőtt a Google adatai alapján.

“Google Trends: Intermittent fasting“

Ha az időszakos böjtöt helyesen használod, akkor számos előnyét tapasztalhatod meg. Az időszakos böjt legnyilvánvalóbb pozitívuma a fogyás beindítása, a súlycsökkenés viszont kiutat teremthet az elhízás köré tornyosuló betegségekből is. Ha most ismerkedsz a böjttel akkor óvatosan szabad csak alkalmaznia, vagy konzultálj egy tanácsadóval, mielőtt belevágsz.

Ha ketózisban a szervezetünk magas hatékonysággal képes energiává alakítani a zsírraktárainkat, így minőségibbé tehetjük és felgyorsíthatjuk a testkompozíció változást. Könnyebbé teszi a fogyást az is, hogy az inzulin (többek között a raktározáskért is felelős hormon) szintünk stabilan alacsony, ezzel mérsékeljük a raktározást, megkönnyítjük a zsírvesztést. Szintén segítségünkre van az is, hogy a ketontesteknek éhségelnyomó hatása van, így a diéta során nem kell megbirkóznunk a mardosó éhségérzettel sem. 

Az időszakos böjt előnyei:

<Fokozza a zsírégetést

<Időt és pénzt takaríthatunk meg vele

<A környezetünk és a természet számára is kedvező hatással van

<Az autofágia és az apoptózis által nyújtott fiziológiai előnyökhöz juttat (méregtelenítő folyamatok)

<Az agyi funkciókat serkentheti [1]

<Növekedési hormon szintje emelkedik [2]

<Meghosszabbíthatja az élettartalmat [3]

<Stabilizálja a vércukorszintet és az inzulin rezisztenciát is javíthatja [4, 5]

<Gyulladásszintek csökkennek [6]

<A kettes típusú cukorbetegség javításában is fontos szerepe lehet a böjtnek

<Javul a mentális tisztaság és a koncentráció

<Megnövekszik energiaszint

<Javulhat a vér koleszterin profilja

<Sejtszintű fiatalodás megy végbe

Az időszakos böjt egyenlő az éhezéssel?

Nem, az időszakos böjt egy szándékos étkezés nélküli időszak, viszont az éhezés nem egy tudatos döntés, hanem egy szerencsétlen élethelyzet. A böjt és az éhezés egy nagyon fontos dologban különbözik egymástól, ez pedig az önkontroll.

Tehát a böjt az éhezéssel ellentétben az étel önkéntes, ideiglenes elhagyása vagy kihagyása egy bizonyos időszakban. Szellemi, egészségügyi, vallási vagy egyéb okokból. A helyesen elvégzett időszakos böjt nem okozhat szenvedést.

Az étel manapság már könnyen elérhető, ezért nehéz nem enni.

Az időszakos böjt bármilyen időtartamú lehet, néhány órától akár néhány napig vagy – orvosi felügyelet mellett – akár hetekig is tarthat, esetleg még annál is tovább. A világ leghosszabb böjtje 382 nap volt, Angus Barberi orvosi felügyelet mellett böjtölt több, mint egy éven keresztül.

Mikor kezdjem el a böjtöt?

A böjtöt bármikor elkezdhetjük, de a legelterjedtebb módszer kezdőknek a reggeli elhagyása, vagy időben hátrább csúsztatása.

Mikor fejezzem be a böjtöt?

Ha nem érezzük jól magunkat, ha fáradtak, ingerültek vagy éhesek vagyunk. Nem kell túlerőltetni a böjtöt. Bátran együnk amikor jólesik. 

Böjtölhetünk úgy, hogy elhagyjuk a reggelit vagy a vacsorát. Az időszakos böjtöt könnyedén az életünk részévé tehetjük.

                                                                Táplálkozás

Amikor eszünk, általában a táplálékból több energiát veszünk fel, mint amennyit azonnal fel tudunk használni. Ezért ennek az energiának egy részét a testünknek el kell tárolnia későbbi felhasználás céljából.

                                                                        Böjt

Amikor böjtölünk, a testünkön felgyülemlett testzsír lesz az energiánk. A test egyszerűen “megeszi” saját zsírraktárait.

A táplálkozás és a böjt egyensúlya

A szénhidrátok tárolására korlátozottan van hely az emberi testben. Amint a vércukorszint elérte a maximumot, a máj elkezdi a felesleges glükózt zsírrá alakítani. Ezt a folyamatot lipogenezisnek hívják (szó szerint új zsír előállítását jelenti).

Az újonnan létrehozott zsír egy része a májban raktározódik, amit pedig nem képes tárolni, azt más testzsír lerakódásokba exportálják. Noha ez egy bonyolultabb folyamat, szinte nincs korlátozás a létrehozható zsírmennyiségre. Ez lenne az elhízás folyamata.

A felesleges testzsír elégetésével az időszakos böjt lehetővé teszi a test számára a tárolt energia felhasználását. [7, 8]

A böjt egy teljesen normális állapota az emberi szervezetnek, régebben az emberek rövidebb időtartamokat – órákat, de akár napokat – böjtöltek.

Az élet számomra az egyensúlyról szól, ugyanez vonatkozik a táplálkozásra és a böjtre is.

A testünkben két energiatároló rendszer létezik. Az egyik könnyen felhasználható, de korlátozott tárolóhely (glikogén), a másik pedig nehezebben hozzáférhető, de szinte korlátlan tárhelyünk van hozzá (testzsír).

Az elhízás folyamata megállítható, akár meg is fordítható az időszakos böjt alkalmazásával. Ha böjtölünk, akkor az inzulinszint csökken, jelezve, hogy a test elkezdheti elégetni a tárolt energiát. A vércukorszint csökken, tehát előbb felhasználja a glükózt, hogy energiát égessen, később pedig felhasználja a tárolt zsírt is.

Képletesen úgy lehetne elképzelni, mintha a testünkben lenne egy hűtőnk és egy fagyasztónk:

Hűtő (glikogénraktárak):

Gyorsan hozzáférhető energia, bármikor rendelkezésünkre áll, elég csak kinyitni a hűtőt és kivenni belőle az élelmet.

 

Fagyasztó (zsírraktárak):

Nehezebben hozzáférhető és általában akkor kezdjük el felhasználni, amikor már kiürült a hűtő tartalma. Hosszabb időt vesz igénybe mire használni tudjuk.

Az időszakos böjtöt csak szépen, lassan szabad elkezdeni. NEM szabad gyorsan beleugrani a közepébe, főleg azoknak, akik:

normál súlyban vannak, étkezési rendellenességekkel küzdenek (anorexia), terhes vagy szoptató nők vagy 18 év alattiak.

Figyelem!

Az időszakos böjtről szóló leírás olyan felnőttek számára készült, akiknek elhízással kapcsolatos egészségügyi problémái vannak, mivel az időszakos böjt potenciálisan az egyik legjobb fogyasztó módszer, ezért az elhízás köré fonódó betegségeket is sikeresen gyógyíthatja, de mindenképpen konzultálj kezelőorvosoddal a módszerről.

Bár az időszakos böjtnek számos bizonyított előnye van, még mindig ellentmondásos a szakemberek körében. Azoknak, akik gyógyszereket szednek, különösen cukorbetegség esetén, a böjt miatt valószínűleg módosítani kell az adagolást. Kérlek, ossz meg az orvosoddal minden ilyen jellegű életmódbeli változtatást!

Referenciák:

Obesity Reviews 2011: Intermittent versus daily calorie restriction: which diet regimen is more effective for weight loss? 

International Journal of Obesity 2011: The effects of intermittent or continuous energy restriction on weight loss and metabolic disease risk markers: a randomised trial in young overweight women 

Obesity (Silver Spring) 2016: A randomized pilot study comparing zero-calorie alternate-day fasting to daily caloric restriction in adults with obesity 

Cureus 2018: Intermittent fasting: the choice for a healthier lifestyle 

Diabetologia 2014: Eating two larger meals a day (breakfast and lunch) is more effective than six smaller meals in a reduced-energy regimen for patients with type 2 diabetes: a randomised crossover study 

Journal of Translational Medicine 2016: Effects of eight weeks of time-restricted feeding (16/8) on basal metabolism, maximal strength, body composition, inflammation, and cardiovascular risk factors in resistance-trained males 

Journal of Translational Medicine 2016: Effects of eight weeks of time-restricted feeding (16/8) on basal metabolism, maximal strength, body composition, inflammation, and cardiovascular risk factors in resistance-trained males 

Nutrition Reviews 2014: Time-restricted feeding and risk of metabolic disease: a review of human and animal studies 

The British Journal of Nutrition 2008: Effect of Ramadan fasting on some indices of insulin resistance and components of the metabolic syndrome in healthy male adults 

PloS One 2012: Effects of meal frequency on metabolic profiles and substrate partitioning in lean healthy males 

BMJ Case Reports 2018: Therapeutic use of intermittent fasting for people with type 2 diabetes as an alternative to insulin 

JAMA Network Open 2018: Effect of intermittent compared with continuous energy restricted diet on glycemic control in patients with type 2 diabetes: a randomized noninferiority trial

The Journal of Nutrition Health and Aging 2013: Efficacy of fasting and calorie restriction (FCR) on mood and depression among ageing men

Nutrition 2017: Unraveling the metabolic health benefits of fasting related to religious beliefs: a narrative review

Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases 2013: Randomized cross-over trial of short-term water-only fasting: metabolic and cardiovascular consequences 

Scientific Reports 2015: Effects of weight loss via high fat vs. low fat alternate day fasting diets on free fatty acid profiles 

Aging Cell 2019: Programmed longevity, youthspan, and juventology 

Aging Research Reviews 2016: Impact of intermittent fasting on health and disease processes 

Cell Metabolism 2014: Fasting: molecular mechanisms and clinical applications 

Free Radical Biology and Medicine 2007: Alternate day calorie restriction improves clinical findings and reduces markers of oxidative stress and inflammation in overweight adults with moderate asthma 

International Journal of Obesity 2011: The effects of intermittent or continuous energy restriction on weight loss and metabolic disease risk markers: a randomised trial in young overweight women

Cureus 2018: Intermittent fasting: the choice for a healthier lifestyle

JBI Database of Systematic Reviews and Implementation Reports 2018: Intermittent fasting interventions for treatment of overweight and obesity in adults: a systematic review and meta-analysis

Obesity Reviews 2017: Short‐term intermittent energy restriction interventions for weight management: a systematic review and meta‐analysis

Obesity (Silver Spring) 2016: A randomized pilot study comparing zero-calorie alternate-day fasting to daily caloric restriction in adults with obesity

The American Journal of Clinical Nutrition 2015: Health effects of intermittent fasting: hormesis or harm? A systematic review

Időszakos böjt és a kettes típusú cukorbetegség:

JAMA Network Open 2018: Effect of intermittent compared with continuous energy restricted diet on glycemic control in patients with type 2 diabetes: a randomized noninferiority trial

Diabetes Research and Clinical Practice 2016: The effects of intermittent compared to continuous energy restriction on glycaemic control in type 2 diabetes; a pragmatic pilot trial

BMJ Case Reports 2018: Therapeutic use of intermittent fasting for people with type 2 diabetes as an alternative to insulin

Nincs bizonyíték arra, hogy napi többszöri étkezésnek bármilyen előnye lenne.

British Medical Journal 2019: Effect of breakfast on weight and energy intake: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials

Diabetologia 2014: Eating two larger meals a day (breakfast and lunch) is more effective than six smaller meals in a reduced-energy regimen for patients with type 2 diabetes: a randomised crossover study

British Journal of Nutrition 2010: Increased meal frequency does not promote greater weight loss in subjects who were prescribed an 8-week equi-energetic energy-restricted diet

Hepatology 2014: Hypercaloric diets with increased meal frequency, but not meal size, increase intrahepatic triglycerides: a randomized controlled trial

PLOS One 2012: Effects of meal frequency on metabolic profiles and substrate partitioning in lean healthy males

Obesity (Silver Spring) 2012: Effects of manipulating eating frequency during a behavioral weight loss intervention: a pilot randomized controlled trial

British Journal of Nutrition 1997: Meal frequency and energy balance

British Medical Journal 2019: Effect of breakfast on weight and energy intake: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials

Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports 2018: Effects of fasted vs fed-state exercise on performance and post-exercise metabolism: A systematic review and meta-analysis

The American Journal of Medicine 1971: Fasting—a review with emphasis on the electrolytes

Endocrine Practice 2005: The dawn phenomenon revisited: implications for diabetes therapy

KETO NEKED 8

Ingyenes 8 hetes program

Feliratkozás