Barion Pixel

Bevezetés a ketogén diétába

Mi az a ketogén diéta?

A ketogén diéta egy alacsony szénhidrát-, moderált protein- és magas zsírtartalmú étrend, amely hozzásegíti a szervezetet ahhoz, hogy alapfunkciója legyen a zsírégetés. Számos pozitív hatása van az egészségre, kezdve a természetes fogyástól – amennyiben szükséges –, egészen a metabolikus szindrómákból és krónikus betegségekből való kigyógyulásig. A ketogén életmód gyakorlói rendszerint arról számolnak be, hogy megszűnt az állandó éhségérzetük, jobban tudnak koncentrálni, tehát javult az agyműködés, az általános közérzet és emelkedett energiaszinten élik a hétköznapjaikat. Mindez a zsíradaptált működésnek köszönhetően.

Napjainkban már nemcsak a táplálkozási tanácsadók, előrehaladott gondolkozású dietetikusok, de számos orvos alkalmazza a ketogén diétát, mint természetes gyógymódot, olyan komolyabb betegségek esetén is, mint az epilepszia vagy a rák.

Felmerülhet a kérdés, hogy egy egészséges szervezet is profitálhat-e ebből a táplálkozási módból? A válasz az, hogy igen. Természetes állapotunk a ketózis, nem véletlen, hogy mindannyian ketózisban jöttünk a világra és gyermekként, még jól működő szervezettel könnyebben váltottunk erre a zsírégető üzemmódra.

Energiát a test alapvetően két makrotápanyaból szerezhet: Szénhidrátból vagy zsírból (glükózból vagy ketonból).

1. A szénhidrát viszont nem jelent optimális üzemanyagot az emberi szervezet számára, mert:
 • nem stabil energiaforrás
 • glikációs végtermékeket generál (felgyorsítja az öregedési folyamatokat)
 • több oxidatív stresszt okoz a szervezet számára
 • felboríthatja a hormonegyensúlyt
 • túlműködteti, kimeríti a létfontosságú szerveket
 • nem képes biztosítani az egészségünk megőrzéséhez szükséges létfontosságú, azaz esszenciális aminosavakat, zsírsavakat és mikrotápanyagokat
2. Amennyiben lipidekből, zsírokból nyerünk energiát, azzal:
 • stabil energiaforrást biztosítunk a testünk számára (akár 20 000 kalóriás “uzsonnáscsomaggal” is gazdálkodhatunk)
 • lelassíthatjuk az idő kerekét, tovább megőrizhetjük a fiatalságunkat
 • kevesebb AGEs jön (előrehaladott glikációs végtermék) létre
 • szabályozhatjuk a hormonháztartásunk, hiszen hormonokat zsírból és koleszterinből képes előállítani a szervezetünk
 • nemcsak energiával, de minden fontos tápanyaggal ellátjuk a testünket
 • visszafordíthatjuk és orvosolhatjuk a szervi alul- és túlműködést, emellett az olyan, helytelenül megválasztott táplálkozásból eredő betegségeket, mint például a zsírmáj vagy az inzulinrezisztencia.

A ketogén diéta a jelenleg leghatásosabb gyulladáscsökkentő étrend, a máj által termelt ketonok pedig a legtisztább energiával látják el a szervezetünket, beleértve az agyat is, hogy ne csak az edzőteremben, de a mindennapi életünkben is a legjobb formánkat hozhassuk. 

Akik már megtapasztalták ennek az életmódnak a pozitív hatásait, többé már nem gondolkodnak időszakosan az egészségükben, diétás tervekben és csalásban, mert olyan ételeket ehetnek, amelyeket valóban és igazán kívánnak – mind lelkileg, mind pedig testileg –, emellett olyan minőségi életet élhetnek, amelyet mi is mindannyian megérdemlünk.

KETO NEKED 8

Ingyenes 8 hetes program

Feliratkozás