Barion Pixel

A ketogén táplálkozás előnyei

Ketogén életmód során a szervezet energiaigényét zsírokból fedezzük, így megváltozik az anyagcsere állapotunk, azaz ketózisba kerülünk. A szénhidrát nem esszenciális táplálék, azaz a szervezetünk maga is képes előállítani fehérjéből. Ezt a folyamatot nevezzük glükoneogenezisnek.

Kép forrás: perfectketo.com

Milyen előnyökkel számolhatunk, ha ketogén diétára állunk?

Súlyvesztés

Ha ketózisban a szervezetünk magas hatékonysággal képes energiává alakítani a zsírraktárainkat, így minőségibbé tehetjük és felgyorsíthatjuk a testkompozíció változást. Könnyebbé teszi a fogyást az is, hogy az inzulin (többek között a raktározáskért is felelős hormon) szintünk stabilan alacsony, ezzel mérsékeljük a raktározást, megkönnyítjük a zsírvesztést. Szintén segítségünkre van az is, hogy a ketontesteknek éhségelnyomó hatása van, így a diéta során nem kell megbirkóznunk a mardosó éhségérzettel sem.

Gyulladáscsökkentés

A ketogén étrend számos gyulladáskeltő ételt kizár, valamint a ketontesteknek, pontosabban a BHB-nak természetes gyulladáscsökkentő hatása van. Konkrétan az NLRP3 gén aktivitását csökkenti, aminek köszönhetően pozitív hatással van:

  • a kettes típusú diabéteszre
  • az érelmeszesedésre
  • a sclerosis multiplexre
  • Alzheimer kórra
  • az életkorral összefüggésbe hozható funkcionális hanyatlásra
  • köszvényre
  • autoimmun folyamatokra
 

Koleszterinszint optimalizálása

Számos tanulmány azt mutatja, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrend javítja a szívbetegségek kockázati tényezőit, ideértve a koleszterinprofilt, amely magában foglalja a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) koleszterint és a triglicerideket. Az általános és az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterinszintet általában mérsékelten befolyásolja.

Kettes típusú diabétesz és inzulinrezisztencia visszafordítása

Tanulmányok igazolják, hogy a ketogén étrend kiválóan alkalmas a II-es típusú cukorbetegség kezelésére, akár a betegség teljes megszűnéséhez is vezethet. A legjobb esetben annyira hatásos, hogy a vércukorszint hosszú távon gyógyszeres kezelés nélkül normalizálódik. Viszont, ha valaki visszatér a betegséget okozó életmódjához, akkor az idő múlásával valószínűleg visszatérnek a problémák is.

Hormonális egyensúly megteremtése

A hormonjaink kölcsönhatásban vannak egymással, így, ha az egyikre rezisztencia alakul ki, az befolyásolja a többit is. Viszont az életmódunkkal képesek lehetünk tudatosan befolyásolni, helyreállítani a hormontermelést, a sejtek érzékenységét, ezzel megteremte az optimális egyensúlyt.

Kognitív képességek és energiaszint javulása

A kognitív képességek jelentik az értelmi működést, általuk vagyunk képesek a pillanatnyilag jelen lévő és ránk ható közvetlen valóságot és a pillanatnyilag nem jelenlévő valóságot felfogni, megérteni. A kognitív képességek a teljes mentális működésünket lefedik, így különösen fontos, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőlük, hiszen a munkánk és mindennapjaink részének egyik legelemibb szegmense.

A helyesen kivitelezett ketogén étrend mellett javul az érzékelés, észlelés, figyelem, memória, képzelőerő, gondolkodás, hiszen a ketontestek hosszú távon is minőségi energiát biztosítanak az agyunknak, idegrendszerünknek.

Neurológiai problémák mérséklése

Számos neurológiai, neurodegeneratív betegség kiváltó oka a magas gyulladásszint, áteresztő bél szindróma és a mikrobiom rossz állapota. A jól kivitelezett ketogén étrend mindezeket képes mérsékelni, helyreállítani, így pedig állapotjavulás érhető el.

Ha szeretnél segítséget kérni a ketogén diéta elkezdéséhez, akkor itt tudsz jelentkezni: Tanácsadás.

KETO NEKED 8

Ingyenes 8 hetes program

Feliratkozás