Barion Pixel

Ketogén diéta fajtái

A ketózis állapotában a szervezet fő üzemanyaga a zsír, és a zsír anyagcseréje során keletkező ketontestek. A ketogén étrend hatására a vércukor- és az inzulinszint lecsökken, ezért a szervezet nagyszerűen képes energiát nyerni a zsírsavakból és ketontestekből. Hogy melyik úton jutsz el a ketózis előnyeihez, az csak tőled és az egészségi állapotodtól függ!

Terápiás ketogén

Az egész étrend alapját képezi, melyről először 1921-ben jelent meg az első publikáció. Konkrétan az első világháború után került reflektorfénybe először, mivel az éhezés hatására ritkábban jelentkeztek rohamok az epilepsziás betegeknél. Később az antiepileptikumok elterjedésével sajnos csökkent a népszerűsége, ám mivel minden negyedik embernek gyógyszeres terápia mellett is vannak rohamai, így idővel ismét előtérbe került, valamint néhány évtizeddel később kezdték el kutatni az egyéb élettani hatásait is, az eredmények pedig minden várakozást felülmúltak. Az extrém magas zsír- és alacsony szénhidrát bevitel hatására megnő az agyvízben a gamma-amino-butirát szintje, ami egy gátló ingerületátvivő anyag, valamint stabilizálódnak a sejtmembránok, így redukálódik a rohamok száma.

Klasszikus ketogén

A fenti irányzatnál megengedőbb forma, mely könnyebben kivitelezhető, ám terápiás hatása mérsékeltebb, viszont kiválóan alkalmas a testkompozíció alakítására, gyorsabb, éhezésmentes fogyást tesz lehetővé, méghozzá minimális izomvesztéssel. Hátránya, hogy könnyű elcsábulni, megengedőbbnek lenni, hiszen rengeteg alapanyagból gazdálkodhatunk, a diétázó embernél pedig nincs kreatívabb. Ha túl elnézőek vagyunk önmagunkkal, akkor könnyen rossz irányba billenhet a mérleg nyelve. Kellő tudatosság esetén viszont számos előnyét élvezhetjük:

  • jobb kognitív képességek
  • gyulladáscsökkentés
  • az inzulinrezisztencia és a II-es típusú diabétesz állapotának visszafordítása
  • szebb, hidratáltabb bőr, haj, körmök
  • a testösszetétel optimalizálása
  • több energia, agyi köd mérséklődése
  • vérnyomás javítása

Komfort ketogén – Avagy a ketósok kreativitása tényleg végtelen!

Sokan lenézik a komfort ketósokat, márpedig ennek az irányzatnak is van létjogosultsága. Számos olyan szociális élethelyzet van, ami veszélyezteti a ketózist, így a céljaink elérését. Gondoljunk csak az ünnepekre, születésnapokra, esküvőkre, grillpartikra, focimeccsekre, nyaralásra, táborozásra. Elképesztően magányos érzés tud lenni, amikor ülsz a családi ebéd végén, és rajtad kívül mindenki más jólesően belapátolja a desszertet, te pedig csak nézed. Vagy megeszed a sütit, aztán gyötör a bűntudat, meg minden, ami a szénhidrát anyagcserével jár. Mi van, ha nem kell szenvedned? Mert te is részese lehetsz a közösségi élménynek úgy, hogy közben nem kell feladnod a diétádat! Erre való a komfort ketogén, aminél a hangsúly az alkalomszerűségen van.

Növényi ketogén

A ketotáriánus, azaz a növényi alapanyagokban gazdag és jó zsírokban is bővelkedő étrend, arányaiban megegyezik a tradicionális ketogén táplálkozás makrotápanyag-arányaival, amelyek a következők intervallumban mozognak:

5-10% szénhidrát 10-20% fehérje 70-80% zsír. A növényi alapú ketogén étrend azok számára jelent megoldást, akik szeretnék kiélvezni a ketogén életmód pozitív élettani hatásait, de szeretnék kihagyni vagy minimalizálni az állati eredetű ételek fogyasztását. 

Carnivore étrend

Az “állati királyságból” származó ételeket tartalmazza, a növényi forrásokat elutasítja. Zero Carbnak is nevezik, ám ez pontatlan, mivel például a máj és a tojássárgája is tartalmaz egy kevés szénhidrátot. A pontosabb megnevezés talán a Zero Plant Food, ám több olyan irányzat alakult ki, ahol funkcionálisan minimális mennyiségű növényi táplálék is elfogadott. Teljességgel egyénfüggő, hogy kinek melyik a legoptimálisabb, épp ezért javasoljuk, hogy légy rugalmas és kísérletezz bátran.

Primal étrend

A legszigorúbb irányzat, ám nem véletlen, hiszen a Primal egy komplex biohacking metódus, funkcionális, regeneratív életmód, aminek az elsődleges célja a szervezet öngyógyító rendszerének aktivizálása és támogatása, ám nagyszerű hatással van a testkompozícióra, valamint remekel az anti-aging terén is. A kalóriák számolása helyett az élelmiszer minőségére összpontosít, azt szorgalmazza, hogy jóllakásig együnk. Maga a táplálkozási irányzat ketogén arányokon alapuló moderált fehérje-, emelt zsír-és alacsony szénhidráttartalmú étrend, mely nyers és minimálisan feldolgozott táplálékokból épül fel. Továbbá elkerülendőnek tartja az élelmiszerekben előforduló potenciális toxinokat, mint például lektineket, oxalátokat, növényvédő- és gyomirtó szereket, továbbá a hozzáadott cukrokat és hidrogénezett olajokat. 

Hogyan válassz?

Bármelyik irányzat mellett voksolsz, mindegyikkel sokat teszel az egészségedért, ám fontos rangsorolni: Mi minden esetben azt javasoljuk, hogy az egészségi állapotod javítása, megőrzése legyen az elsődleges cél, csak az után jöjjön a többi, hiszen mindennek az alapját az képezi. Persze ezzel nem azt mondjuk, hogy azonnal vágj bele a legszigorúbb ketogén irányzatba, hanem mindig törekedj a jobb, tisztább, tudatosabb táplálkozásra!

Ha nem tudod, hogy melyik irányzatot válaszd, szívesen segítek a döntésben: Tanácsadás.

KETO NEKED 8

Ingyenes 8 hetes program

Feliratkozás