Barion Pixel

Növényi alapú ketogén táplálkozás

Növényi alapú ketogén táplálkozás

A két gyulladáscsökkentő – ketogén és növényi alapú – étrend optimális kombinálása, avagy amikor a kecske megmarad, csak a káposzta nem

Ahány ember, annyi táplálkozási szokás, és mindannyian más diverzitású bélflórával rendelkezünk. Nem véletlenül hasonlítják az emberi mikrobiomot az ujjlenyomathoz, hiszen az emberi szervezetben élő mikróbák közössége mindenkiben más és más, kisebb-nagyobb mértékben mindenkiben eltérő.

Talán nem ismeretlen a helyzet, amikor egy baráti társaság együtt vacsorázik, és már az italok kikérésekor fény derül az asztal körül ülők eltérő ízlésbeli, egyéni preferenciáira. Kata a nyers zöldségekről kezd el áradozni, Bálint lelki szemei előtt egy nagy tál, gőzölgő tejszínes brokkoli jelenik meg, Gergő az asztal sarkánál pedig fejét csóválja az összehordott sok zöldség hallatán, mert számára nem étel az étel hús nélkül.

A növényi alapú ketogén étrend azok számára jelent megoldást, akik szeretnék élvezni a ketogén életmód minden pozitív élettani előnyét, kezdve a rákmegelőzéstől, a vitalitás sejtszintű javításán át a kognitív funkciók maximalizálásáig [1], de etikai, környezetvédelmi vagy egészségügyi megfontolásokból szeretnék kihagyni vagy minimalizálni az állati eredetű táplálékok fogyasztását. Mind a magas zsírtartalmú, mind pedig a tudatosan, helyesen összeállított növényi alapú étrendről széles körben ismert és elfogadott, hogy gyulladáscsökkentő [2], akár gyógyító hatású, mindemelett az sem elhanyagolható, hogy mindkét táplálkozási irányzat hosszú és krónikus betegségektől mentes, egészséges életet ígér. [3, 5, 6]

A ketotáriánus, azaz a növényi alapanyagokban gazdag és jó zsírokban is bővelkedő étrend arányaiban megfelel a tradicionális ketogén táplálkozás makrotápanyag-arányainak, melyek a következő tartományokban mozognak:

5-10% szénhidrát

10-20% fehérje

70-80% zsír

Ám amiből mi, a ketotáriánus étrend követői fedezzük a napi kalóriaigényünket, azok a következő alapélelmiszerek:

Szénhidrátok (Minden ketogén irányzat – a carnivore táplálkozási mód kivételével – ugyanazokkal a szénhidrátforrásokkal számol, viszont a növényi alapú étrendben ezekből több is megengedett.):

  • zöldleveles zöldségek
  • zöldbanán és egyéb, rezisztens keményítőt tartalmazó táplálék
  • citrusfélék
  • keresztesvirágú zöldségfélék
  • uborka
  • cukkini
  • gombák
  • csírák
  • alacsony glikémiás indexű gyökérzöldségek
  • spárga
  • bogyós gyümölcsök stb.

Zsírok:

  • kókuszzsír, MCT-olaj
  • extraszűz olívaolaj
  • hidegen sajtolt lenolaj
  • hidegen sajtolt dióolaj
  • avokádó
  • ghee, legeltetett állattól származó biovaj
  • omega-3-ban gazdag olajos magvak (dió, lenmag, chiamag, kendermag)

Fehérjék:

    • spirulina alga
    • kendermag
    • bio vegán fehérjeporok
    • halak, és egyéb tenger gyümölcsei (alkalmanként)
    • tojás (alkalmanként)

kecskesajt, hosszan érlelt sajtok (alkalmanként)

Miért lehet előnyös számodra ez az irányzat?

A növényi alapú ketogén étrend a

  • mikrotápanyagok nagyrészét fitonutriensekből fedezi,
  • minimalizálja a hőkezelt állati ételek fogyasztását, ezért nem nehezít el,
  • gyulladáscsökkentő hatással bír,
  • segíti a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartását,
  • lerövidül az ételek emésztési ideje,
  • energiaszint növelő hatású,
  • kisebb az ökológiai lábnyomot eredményez
  • a bélflóra diverzitását a jó baktériumok javára befolyásolja [4],
  • végezetül, de nem utolsósorban, követésével kevesebb antibiotikum és hormon jut be a szervezetbe.
Szerző: Somlyai Szilvia
Referenciák:
  1. Nature 2019: The effects of plant-based diets on the body and the brain: a systematic review
  2. Functional Foods for Health: The Interrelated Antioxidant and Anti-Inflammatory Role of Fruits, Vegetables, Herbs, Spices and Cocoa in Humans
  3. Vegetarian, vegan diets and multiple health outcomes: A systematic review with meta-analysis of observational studies
  4. Effects of a diet based on inulin-rich vegetables on gut health and nutritional behavior in healthy humans
  5. A plant-based diet, atherogenesis, and coronary artery disease prevention
  6. Harvard Health Publishing: The right plant-based diet for you

KETO NEKED 8

Ingyenes 8 hetes program

Feliratkozás